Novanatuur.com

Het transformatie-/kundaliniproces

Het begrip 'Kundaliniproces' hoort oorspronkelijk thuis in de Tantrische traditie. Deze verdeelt de levensenergie (Prana) in twee werkelijkheden: Shiva (het bewustzijn in totale rust) en Shakti (energie in beweging). Shakti wordt ook wel de 'slang' of 'heilig vuur' genoemd. Shakti is de veroorzaker van alle illusies wat leidt tot karmische formaties. Shakti is echter ook de bevrijder hiervan. Wanneer er voldoende vlieguren zijn gemaakt in de ego-energie wordt het transformatie-/ kundaliniproces opgestart (de slang ‘ontwaakt’). Hierdoor transformeer je naar een hoger bewustzijn en reinig je jezelf van oud karma. Tijdens dit proces (h)erken je het ene inwonend bewustzijn in jezelf als iets wat één is met je eigen essentie.Het vuur laait op

Volgens de tantrische traditie ligt de slang (Shakti) opgerold in je stuitbeen. Wanneer je gaat transformeren naar een hoger bewustzijn wordt de slang ‘wakker’. Deze reist deze via je ruggengraat omhoog waar het zich zal verenigen met Shiva; het totaal bewustzijn. Tijdens dit proces worden alle innerlijke overtuigingen uit het donker gehaald (schaduwkant) en onder de aandacht gebracht. Gaandeweg zul je je steeds minder gaan identificeren met wat het hoofd je influistert en wordt je je langzaam maar zeker bewust van het eeuwig inwonend bewustzijn in jezelf, dát wat jij van nature uit bent.


"Ieder van ons transformeert op zijn eigen unieke manier"

Het transformatieproces is geen makkelijk proces, maar uiteindelijk krijg je er wel iets moois voor terug. Dit zelfonderzoek zal leiden naar verlichting. Zodra je je niet meer identificeert met je gedachten, emoties en het lichaam leef je een stuk lichter en vreugdevoller. Je aandacht is volledig in het nu.Het hoofd zal zo nu en dan voor de nodige tegenkracht zorgen waardoor je soms het idee krijgt dat er geen einde aan komt. Vergeet dan niet dat je hogere zelf hier de leiding heeft. Alles komt op het juiste moment. Je bent leerling en meester ineen.
Hoe lang het transformatieproces duurt valt moeilijk te voorspellen. Ieder van ons transformeert op zijn eigen, unieke manier.

Emotioneel en lichamelijk ongemak

Tijdens dit proces worden geconditioneerde denkstructuren doorbroken. Hierdoor rol je vaak van de ene in de andere emotie. Je ervaart dan een innerlijke tweestrijd in jezelf. Soms voel we liever niet wat er te voelen valt. Echter, emoties zijn het probleem niet. Het zijn de gedachten en innerlijke overtuigen die je voor waar aanneemt en waar we je je volledig mee identificeert.Tijdens dit proces kun je te maken krijgen met emotionele en lichamelijke klachten. Het beste advies wat ik je kan geven is: laat het gewoon zijn! Door je er niet mee te bemoeien kan het spanningsveld ontladen. Dit spanningsveld bestaat uit onverwerkte emoties. Welke klachten het meest voorkomen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Lichamelijke klachten:

Extreme hitte of koude ervaringen door het hele lichaam (met name in de rug), pijn in armen of benen, jeuk, zweten, pijn in hart en hoofd, pijn in de nek, migraine aanvallen, rode ogen, druk in en om het hoofd, trillingen in het lichaam (Catharsis), versnelde hartslag, heftige energiestoringen door het hele lichaam; met name in de ruggengraat.

Psychische klachten:

Veel verdriet, huilen, snelle gedachten, woedeaanvallen, veel energie of juist weinig, depressie, angsten, frustraties, veel gevoelens van eenzaamheid, vergeetachtig zijn, sufheid, helderziendheid, helderhorendheid, telepathie, precognitie, het horen van stemmen en hoge geluiden, visioenen, ervaringen uit vorige levens en uittredingen.Catharsis

Nog een bijzonder fenomeen waar je tijdens dit proces (soms meerdere malen) mee te maken kan krijgen is een zogenaamde ‘Catharsis’ wat 'emotionele zuivering' betekent. Het beschrijft een effect van krachtige gevoelens zoals, verdriet, angst, maar soms ook onbedaarlijk lachen. Dit gaat vaak gepaard met een ongecontroleerd trillen van het lichaam. Na een Catharsis volgt een diepe innerlijke rust waardoor je je vernieuwd voelt.